Dubravka Djedovic

Minister of Mining and Energy of the Republic of Serbia

Dubravka Djedovic

Minister of Mining and Energy of the Republic of Serbia

Biography

Dubravka Đedović

 
Ministarka rudarstva i energetike

 
Rođena je 6. novembra 1978. u Beogradu. Diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smer Bankarstvo i finansije, a magistrirala u oblasti međunarodne ekonomije i menadžmenta na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu. Pohađala je i master nastavu menadžmenta i upravljanja na Anderson školi menadžmenta pri UCLA u Los Anđelesu.
 
Na poziciju ministra u Vladi Republike Srbije dolazi sa funkcije člana Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo.

Na mesto člana Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke došla je u decembru 2021. godine sa pozicije direktorke Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, najveće multilateralne finansijske institucije na svetu i jednog od najvećih kreditora zemalja Zapadnog Balkana. U NLB Komercijalnoj banci vodila je kreditni portfolio u vrednosti većoj od milijardu evra i sektor sa više od 140 zaposlenih. Pre toga, na čelo Regionalnog predstavništva EIB-a, stupila je u avgustu 2016. godine. Paralelno, EIB je zabeležio značajne rezultate, udvostručio ulaganja u region i istovremeno, postao simbol finansiranja javnog i privatnog sektora u Srbiji, srazmerno novcu koji ulaže u ovaj deo Evrope. EIB je u periodu od 2016. godine postao i član Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Saveta stranih investitora (FIC).

 
Od 2004. do 2013. godine, bila je zadužena za finansiranje projekata u zemljama regiona Zapadnog Balkana, uključujući Hrvatsku i Sloveniju. U tom periodu započeti su kapitalni projekti ulaganja u širokopojasni internet Telekoma Slovenije i projekti izgradnje nove luke u Zadru. Bila je zadužena i za projekte u Albaniji, kao što su finansiranje razvoja luke Drač, ali i izgradnje i modernizacije osnovnih i srednjih škola. Radila je i na finansiranju rehabilitacije regionalnih puteva u Crnoj Gori.

 
Od 2008. do 2012. godine bila je zadužena za projekte Evropske investicione banke u Srbiji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji (sada Severna Makedonija). U tom periodu započeti su projekti obnove Kliničkog centra Srbije, obilaznice oko Beograda, ali i izgradnje istočnog i južnog kraka Koridora 10. U Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, radila je i na sveobuhvatnom projektu izgradnje kanalizacione mreže i vodosnabdevanja.
 
Od 2013. pa do dolaska u Beograd na čelo EIB-ovog predstavništva vodila je projekte javno-privatnog partnerstva u Irskoj, poput izgradnje novih domova zdravlja, zatim proširenja terminala prirodnog gasa u luci u Roterdamu, ali i koncesije autoputa u Škotskoj. U Velikoj Britaniji je bila zadužena i za projekat izgradnje velikog vetroparka na moru.
 
Za prvi projekat javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj, izgradnju zgrade novog terminala na aerodromu u Zagrebu koji je EIB finansirao sa 80 miliona evra, dobila je i dve prestižne nagrade iz struke.

 
Gostovala je kao predavač na master studijama UCL univerziteta u Londonu, Univerzitetu Donja Gorica u Crnog Gori, ali i svom matičnom Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Dugo godina je pisala kolumne za ekonomsku rubriku dnevnog lista Politika.

 
Pre karijere u EIB-u, radila je u medijima kao televizijski producent za televizijsku kuću CNN International, pokrivajući, između ostalog, rat u Avganistanu 2001. godine i građanski rat u Makedoniji 2002. godine. Za izveštavanje o ratu u Avganistanu i oslobađanju prvog grada Mazari Šarifa od talibanske vlasti dobila je nagradu Nacionalne akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD.

 
Objavila je nekoliko naučnih radova na temu javno-privatnih partnerstva u saradnji sa Naučnim društvom ekonomista Srbije i Ekonomskim fakultetom i Fakultetom organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

 
Za finansiranje nove zgrade terminala aerodroma u Zagrebu dobila je dve prestižne nagrade: EMEA Finance Magazine European Deal 2013 i Project Finance Deal 2013.


Govori srpski, engleski, italijanski i francuski jezik.


Ima četvoro dece.

 

All sessions by Dubravka Djedovic

Opening Remarks

09 Nov 2022
9.35-9.55